Boek

Proceskunde, een pleidooi voor werken met aandacht


  auteurs
Aart Goedhart en Barbara van der Steen

Wie kent het niet? De plannen staan op papier, de mijlpalen zijn benoemd en de afspraken gemaakt. En toch vlot het proces niet. Iedereen beweegt een andere kant op en de besluitvorming stagneert. Herkenbaar zijn vast óók de momenten dat het opeens wél werkt. Er ontstaat een vliegende start, er is energie en mensen weten elkaar te inspireren tot experimenten. Zowel in de eerste als in de tweede situatie is het lastig om aan te wijzen wat precies de stagnatie of de flow veroorzaakt.

Proceskunde, een pleidooi voor werken met aandacht gaat over de ongrijpbare kant van samenwerken, organiseren en ontwikkelen. Proceskunde levert geen tien stappen naar succes, of een plan dat we maken als leidinggevende, professional of in ons persoonlijke leven. De auteurs reiken een zienswijze aan die recht doet aan de dynamiek tussen mensen, datgene wat zich ín het proces voltrekt. Deze zienswijze noemen zij het proceskundig perspectief. Het is een pleidooi voor werken met aandacht, in plaats van grijpen naar een aanpak.

Voor wie is het boek bedoeld?

Het boek is bedoeld voor externe en interne adviseurs, projectleiders, managers en bestuurders en trainers die hun procesgerichte aandacht willen verdiepen. Voor hen die interesse hebben in de dynamiek in verschillende vormen van samenwerking.

Welke vragen komen er aan de orde?

Aan de orde komen vragen als: de procesdimensie bij samenwerken, wat is dat? En van wie zijn processen? Hoe verhoudt de procesdimensie zich tot de inhoud en de gewenste doelen? Wat betekent het voor mijn rol in het werk? Hoe moet ik woorden als ‘aandacht’ en ‘intuïtie’ en ‘open waarnemen’ begrijpen?

Wat biedt het boek?

Met dit boek kan de lezer zelf op onderzoek gaan in de eigen werkpraktijk en dagelijkse beroepsuitoefening. Met een palet aan inspiraties kan de lezer de route kiezen die op dat moment voor hem of haar relevant en ondersteunend is. Het boek eindigt met dubbele punt: het is nooit uit, net als processen nooit af of klaar zijn.

boek proceskunde_4

Nieuwsgierig?
Download hier
een preview van het boek 

Meer weten over proceskunde? Volg een van onze boekworkshops of een van onze leergangen.... Lees meer

proceskunde2 This way proceskunde3 proceskunde4

Review

“Voor wie moe is van alle hyperactiviteit en multitasking is dit boek een welkome plek van rust en reflectie (....)” Lees verder

Mieke Moor, organisatiefilosoof (Vrij Werk en Twynstra Gudde)

Review

“De auteurs slagen er in om enkele onbenoembare zaken op een aansprekende manier uit te werken en zo het vakgebied als zodanig maar met name ook het begrip voor ambiguïteit in het bijzonder een stap verder te helpen (....)” Lees verder

Dr. Antonie van Nistelrooij, Assistent Professor Vrije Universiteit (Organisatiewetenschappen, faculteit Sociale Wetenschappen) en zelfstandig gevestigd organisatieadviseur (Alignment.nu)

Review

“Alles stroomt bij de juiste alertheid! En dat is slechts een van de vele geruststellende inzichten van de auteurs. Er staat alles in wat organisatieprofessionals moeten weten (....)” Lees verder

Joris de Bie, Senior Managing Consultant (Berenschot)

Review

“Het boek leest als een heel aandachtig boek, de inhoud spiegelt zich in de vorm, dat is altijd een goed teken. Het is niet alleen mooi vormgegeven, ook de inhoud is zorgvuldig opgebouwd, in kleine, goed te volgen stappen. Die langzame geconcentreerde gang, lichtvoetig en oplettend, spreekt mij aan. In onze tijd van snelheid, hectiek en versnippering is dat een welkom tegenwicht. Het boek zal heel bruikbaar zijn in de praktijk, een goede ondersteuning voor het werk van organisatieprofessionals.”

Jos Kessels, filosoof (bureau Eidoskoop)

Review

“Het boek zet aan tot dieper denken en meer bewustzijn. Het draagt moed en wijsheid in zich. De moed om antwoorden uit te stellen en de vraag achter complexe organisatievraagstukken te verdiepen en te verbreden (....)” Lees verder

Laurens Knoop (directeur The School of Life)

Bekijk ook recensies op de volgende sites: